Navigace: Přednášky o dezinformacích > Názory > Karel Paták

Karel Paták

AUTOR: Karel Paták

Shrnutí projevů hybridní války v médiích a sociálních sítích. Jde ovšem jen o jeden z mnoha souběžně užívaných způsobů tohoto boje.

NĚCO K HYBRIDNÍ VÁLCE NA FB:

To, že se děje i tu, je věcí dokázanou, dokonce se i na FB  odehrávají pokusy ovlivnit volby v USA (i jinde), hlasování o Brexitu, či vyvolání nepokojů po fámách či hoaxech. Jako příklad, kdy se to povedlo může sloužit Rusy vymyšlený únos a znásilnění ruské Němky ve ''východním'' Německu.

Naopak příklad, kdy poplašná zpráva jen přispívá k šíření nenávisti a neklidu, může sloužit  asi půl roku stará fáma o výbuchu v Bratislavě, který se nestal.

Dezinformační propaganda, která jen jednou z mnoha cest hybridní války, se šíří na FB a Twitteru kanály:

A: Samotní politici, většina cíleně a za ruské peníze, (Ondráček, Foldyna, Bašta, Okamura a samozřejmě Zeman a Klaus), plus menšina -v rámci svého nízkého IQ a všeobecného (ne) přehledu, viz např. poslanec Soukup z ANO.

Zvláštní kapitolou je sebeprezentace prozápadních politiků na prvním dezinformačním webu ČR Parlamentních listech. V jejich honbě za procenty, které tam stejně nezískají, (čtou je jen lidé, kteří dávno věří na Bilderberg, práškování lidstva a na to, že Zeman vyhrál Jizerskou padesátku a každý kdo tvrdí něco jiného, je u nich zmanipulovaná ovce), čímž tento web v podstatě legitimizují a jejich řeči o nutnosti boje s dezinformacemi jsou tedy absurdní.

B: Média. A zase jednak ta, která to dělají cíleně a pro vlastní prospěch, viz právě Parlamentní listy, (seznam těchto webů čítá asi 30-40 položek, přičemž často nejde na první pohled o co jde. Vůbec se tam nemusí psát o zákazu mikrovlnek, nebo o tom, že kosmonauti USA nikdy vlastně na Měsíci nestáli), jeden z mnoha seznamů těchto webů: http://www.evropskehodnoty.cz/fungovani-ceskych-dezinformacnich-webu/weby_list/ a taky zde: https://www.konspiratori.sk/zoznam-stranok.php

Jako novinku vypichuju třeba FB server ''Zprávy''.

Dále: neseriózní weby, jako Novinky, kde promítají názor editorů do dikce článků a vždy jedou verzi příběhu, která je jim nejbližší, nebo média, která v danou chvíli poslouží politice jejich vlastníka či zadavatele, klasika- iDnes.

Případně- a to je největší část: bezskrupulózní ''novináři'', kteří otisknou cokoli, tedy i dezinformační, či nenávistnou propagandu, jen proto aby jim to zvýšilo čtenost a tím příjmy z reklam. Ty se odvíjí právě od faktu, kolik na článek ''přijde'' čtenářů.

C: Ruské falešné účty: dnes už se ví, že falešný účet, který atakuje diskuze na FB a pod články na webech, nemusí být zcela anonymní, kde bude jen jméno bez fotky a jinak nic. To stačilo na začátku, kdy povědomí o hybridní válce nebylo ještě mezi veřejností tak rozšířené, nyní už takové účty používají spíše tzv. užiteční blbci Ruska.

Dnes do dezinformační boje vstupují v Rusku vyráběné full profily s osobní historií, (fotky z dovolené, oslav narozenin ap.), tak aby byla jejich identita opravdu uvěřitelná.

Jejich úkolem není vám vnutit lásku k Rusku, ale ''nastolovat témata'', to jest akcentovat důraz na nepodstatné a udělat z nich emoční, až hysterickou věc, viz nedávno u nás lithium: https://archiv.ihned.cz/c1-65955890-stred-evropy-martina-ehla-afera-lithium-se-zrodila-na-konspiracnim-proruskem-serveru-pres-babise-se-dostala-do-snemovny-a-zrejme-ovlivnila-volby

Dále taky rozmělňují diskuze a diskuzní skupiny.

Tím, že totiž vloží nepodstatný příspěvek kamkoli, se ostatní příspěvky posunou níže a nejsou čtenáři tak přístupné a navíc má na čtenář očích ty příspěvky dezinformační. Pokud do diskuze vloží ''rusové'' takových příspěvků pět za sebou je po diskuzi a též neuvidíte jiný relevantní a Rusům nepříjemný, příspěvek či odkaz, který zmizí v diskuzi ''dolů''.

Dalším takovým rysem je ''okupace'' prozápadních fór a skupin, kdy mnoho relativně normálně vypadajících profilů, ale ve skutečnosti fake, zahltí skupinu na FB nesmyslnými anketami, opakujícími se dotazy a příspěvky tzv. o ničem, prostě různými emočními výkřiky, či například gify.

Že v takové skupině bude zásadním způsobem zmenšen prostor na sdílení a výměnu informací a smysluplnou diskuzi je potom nasnadě. A nemylme se takové skupiny prostřednictvím sdílení mohou zasáhnout až statisíce voličů, jedno z mých videí shlédlo právě přes různé skupiny cca tři miliony lidí...

D: Užiteční bl*ci: paranoidní skupina fantasmagorů, jež věří na statisíce imigrantů v ČR, zákaz písmena Ř od EU a zakazování vánočního stromu v Bruselu a tudíž i na tezi, že jediné řešení je vystoupení z EU a případně i z NATO. To jsou v podstatě frustráti, kteří celý život hledají někoho, kdo ''za to může''. Tito lidé ochotně zaplevelí většinu všech diskuzí, kde se vyskytuje pro ně klíčové slovo. Tím může být v podstatě cokoli, co jim plánovači hybridní války určí, od másla, lithia, přes Kalouska, až po zásadní nasazení amerických jednotek na Ukrajině...

E: Lidé jinak normální, ale dnes už postrašení propagandou, kteří pro svou nižší mediální zdatnost nejsou schopni rozeznávat pravdu, lež a cílenou manipulaci a navíc netuší, že když se párkrát podívají na články na určité téma, bude jim pak FB předkládat už jen podobné a tak vlastně utvrzuje lidi, že svět je právě takový, jaký ho ti už cinklí propagandou vidí...

Závěr: Jde velmi sofistikovaný proces. Bez encyklopedické znalosti, zdravé míry kritického myšlení a schopností+času na tříbení a ověřování informací, do sebe RELATIVNĚ zapadá a pokud už dezinformacím někdo uvěří, je tato víra dále posilována tak, že v momentě, kdy se setká s validním infem, okamžitě ho označí za lež a (bruselskou, eurohujerskou, sluníčkářskou, havloidní, pravdolářskařskou, ...) propagandu.

Trochu reality: Udiven zaznamenávám kolik lidí ducha mdlého které znám osobně, se nyní stali islamology, arabisty, religionisty a sociology amatéry, ačkoliv každá tato nauka vyžaduje až desítky let studia a praxe a vůbec jim nepřipadá divné, že by např. hlídač parkoviště mohl racionálně oponovat arabistovi a na základě videí z you tube mu dokazovat, že se mýlí....

Nebo ty davy dokazující mi, jak se vyrábí, reaguje, učinkuje a rozkládá bojový plyn sarin, který podle nich v žádném případě nemohl Asad v Sýrii na civilisty používat: http://www.osel.cz/9367-francie-a-opcw-v-chan-sajchunu-zabijel-sarin-a-vinikem-je-asad.html , nebo ty, kteří se dušovali a předkládali desítky důkazů o tom, že ruští vojáci na Ukrajině nejsou. Až do doby než tento fakt potvrdil sám Putin: https://echo24.cz/a/w7U3T/nato-satelitni-snimky-dokazuji-ruska-vojska-na-ukrajine

CO S TÍM:

Co může dělat uživatel FB, který se nechce smířit s tím, že Českem je výše uvedenými způsoby manipulováno?

1. Přijmout fakt (a nejen o tom mluvit a psát). že hybridní válka je realitou. Probíhá na sítích hlavně východní Evropy dnes a denně.

2. Na tento fakt adekvátně a v rámci svých možností reagovat.

3. Uvědomme si: Trollové a užiteční blbci Ruska, stojí na straně nepřítele.

Jejich cílem není diskuze a výměna názoru, ale právě naopak tuto diskuzi znemožnit, rozbít a zahltit jejich dezinformacemi, které ovlivní když ne vás, tak mnohé z vašich FB přátel. Takto se cíleně pomaloučku posouvá veřejné mínění.

Tudíž vůbec není v našem zájmu s těmito entitami diskuzi vést (kdo přesvědčil někoho kdo věří na chemtrails, nebo ruského trolla a o prospěšnosti EU a úspěšnosti politiky VH?) a naopak je třeba je dostat z vašich FB a TW pryč.

Žádná diskuze, žádná možnost šíření jejich tezí a ovlivňování dalších lidí (opakuju- je válka) na vašem FB. V reálu to znamená jakmile se něco podobného u vás objeví je nutno to bez další diskuze blokovat a nedat ''tomu'' žádnou šanci.

Pokud vypneme dezinformační kanál, ten nebude moci dezinformaci šířit.

Pozor! Cílem je naopak podporovat diskuzí a šíření informací mezi ty ostatní z řad vašich přátel, kolegů, spolužáků a všech uživatelů FB, kteří nesplňují výše popsané charakteristiky a na FB se v drtivé většině nějak nevyjadřují. Přesto FB účet mají a vaše příspěvky se jim zobrazují a oni je čtou.

Tato skupina je totiž nejširší a je to právě ona, která rozhoduje volby. Proto je právě ona přes vámi sdílené příspěvky a články (diskuze pod nimi) primárním cílem dezinformací.

K  této skupině se snažím svoje úsilí napínat já a toto by měla být naše cílová skupina.

Tu se snažme přesvědčit o tom, že patříme na západ a že je to pro po všech stránkách výhodné a pokud se vydáme na východ, bude to mít pro naši zemi dalekosáhlé následky.

Diskutujme, informujme, sdílejme (s těmi správnými) a hlavně nehažme flintu do žita.

Informační válka je totiž právě naším bitevním polem.

počítadlo toplist